Artikler

Find Julefred i gaveræset


Hos Karin Mortensen på Hillerødvej kan man slippe julestressen og i stedet danse sig til julefred.


Lagt på nettet: 17. December 2005 06:00


Gilleleje: Der er ikke så meget "Vild med dans" over dét, man kan danse i Karin Mortensens Center for Musik og Stilhed på Hillerødvej 180 ved Dragstrup.

Her står der nemlig hellig dans på balkortet, og formålet er at de dansende skal finde lidt julefred midt i gaveræset.

- I december farer folk rundt. Men snakker mere om juletravlhed og juleræs end den julefred, det egentlig handler om, siger Karin Mortensen.

Hellig dans kan minde lidt om dansen omkring juletræet, hvor man går med hinanden i hænderne, mens man synger. Den hellige dans trædes lidt på samme måde: En gruppe af mennesker danser rundt om et centrum, nogle lys for eksempel, med eller uden hinanden i hænderne.

- Man kan for eksempel danse en sol, for det er jo den, vi venter på lige nu. Vi skulle jo egentlig gå i hi, men i stedet ræser vi rundt i julegaver og gløgg. Vores kroppe følger årets gang, det er mørkt og koldt, det er nu kroppene skal lade op, lige som blomster og træer, der ligger i dvale og samler kræfter til at springe ud. Men det har vi glemt, siger Karin Mortensen, der åbnede sit center for godt et år siden. Hun er uddannet musikterapeut, cand.phil, hun er selv vild med at danse og bruger det gerne meditativt som i hellig dans.

- For mig er meditation at lade tankerne være. De flår i os fra alle ender og kanter "har du nu husket det og det". Men man kan komme i en situation, hvor man lader tankerne være, for eksempel når man sidder og falder i staver. Det er jo egentlig også det, man gør når man danser, siger Karin Mortensen og demonstrerer nogle ganske rolige trin på danselokalets gulv. Lidt frem, lidt tilbage, rundt i mønstre som for eksempel et kors, en sol eller en stjerne.

- For selvom mange danse er enkle, skal man koncentrere sig en smule, skal jeg nu til højre eller venstre, så man er i nuet. Men omvendt skal man ikke tænke for meget, bare have hvilende opmærksomhed, ellers træder man sig selv over tæerne, smiler hun.

- Og så er der musikken, den påvirker os jo lige som alt andet. Man kan danse til noget stille og roligt eller noget med mere gang i, hvor danseglæden kommer frem og man griner og har det sjovt. Det får jo også én til at glemme alle de tanker, der drøner rundt med én, mener Karin Mortensen.

Mennesket har brugt dansen altid, den har altid været en del af menneskers ritualer. Det, som Karin Mortensen kalder Hellig Dans, har blandt andet været kendt i den kristne kirke i hvert fald indtil år 500, hvor den blev nedtonet, fortæller Karin Mortensen. Men i den svenske folkekirke bruges den i dag og er blevet det siden 1970'erne. Enkelte steder i den danske folkekirke viser den også sit ansigt.

- En af dem, der laver hellig dans i Danmark siger det sådan, at vi danser med hele kroppen for at være sikre på, at vi beder med hele sjælen. Når man beder og danser samtidig, er det helt. Og der også er sang med, bliver det superhelt, smiler hun.


Fra teologi til ballet

Selv mødte hun dansen for 15 år siden, mens hun var ved at uddanne sig til musikterapeut, og hun blev inspireret til at lave danse-sessioner i centret på en tur til Assisi i sommer. Turleder var Broder Georg, en franciskanermunk, som også er vild med at danse.

Mange af de hellige danse er koreograferet af tyskeren Bernhard Wosien, som oprindeligt læste teologi, men i stedet valgte at blive balletdanser. Noget af et spring, eller hvad?

- Det er ikke et sjovt spring, for dans er bøn. Jeg er født med at kunne danse, jeg har danset alt muligt og brugt dansen til at danse mig tom, lige til der blev plads til det mysterium, man kalder Gud, siger Karin Mortensen.

- Dansen påvirker mig. Jeg bliver stille og rolig og glad af det, jeg får sådan en rolig, lækker glæde, der bare ligger og ulmer og får mig til at grine. Der sker jo noget, når man sådan får armene op, det kildrer i hvert fald i mine hænder, og det bidrager til den der ro og glæde, siger Karin Mortensen og strækker armene op i et V.

iho

Der danses igen hos Karin Mortensen i morgen, søndag 18. december kl 14-16, men også i det nye år, hvor første gang er 8. januar og derefter den første søndag i hver måned. Det koster 50 kr pr gang. Tilmelding hos Karin Mortensen, tlf. 49 71 81  88